Wat is laminaat?

Een laminaatvloer is opgebouwd uit verschillende lagen. Voor een goede vormstabiliteit en indrukweerstand is de drager van HDF (High-Density Fibreboard). Hierop worden diverse lagen aangebracht: geïmpregneerd decorpapier in een hout-, natuursteen- of uni-decor, met daarop diverse beschermlagen. Deze zorgen op zichzelf voor de slijtvastheid, krasvastheid en anti-statische eigenschappen. Aan de onderzijde wordt een vochtbestendige tegenlaag aangebracht die ervoor zorgt dat de plaat stabiel is en niet kromtrekt.

 

Welk laminaat moet ik kiezen?

Uiteraard ligt een groot deel van de keuze voor het type laminaat bij u zelf. In wat voor stijl uw huis is ingericht en ook over smaak valt niet te twisten. Wij kunnen u echter wel van dienst zijn door trends te bespreken en de mogelijkheid te bieden tot het bestellen van een gratis sample/staaltje. Is het maken van een juiste keuze voor u dan nog steeds lastig, dan kunt u altijd vrijblijvend contact met ons opnemen. Voor specifieke wensen kunnen wij u de volgende tips geven:

Water resistent
Wilt u laminaat in de keuken of in de badkamer leggen? Laminaat.nl biedt een speciale waterproof lijn aan. De waterproof vloeren zijn gemaakt van PVC en daarom water resistent. Ze zijn dus ideaal voor de badkamer en keuken. Ook deze vloeren zijn beschikbaar in diverse decors.

V-groef of vlakke vloer?
De keuze tussen een vlakke vloer en een V-groef zijn vaak berust op smaak. De V-groef vloer geeft echter meer het idee van een planken vloer. Beide typen laminaatvloeren zijn in verschillend decor verkrijgbaar.

Tegellook
Veel van onze klanten dachten voorheen dat een laminaatvloer per definitie een houtdecor bevat. Met onze tegellook, unidecors en hoogglans laminaten bewijzen we het tegendeel. Dit zijn prachtige decors waarmee u uw vloer gemakkelijk omtovert tot een prachtige leefruimte.

 

Wanneer heb ik een ondervloer nodig en welke ondervloer moet ik dan kiezen?

Directe buren?
Vaak, vooral in nieuwbouwwoningen, stellen woningbouwverenigingen eisen voor het gebruik van de juiste ondervloer. Dit om zo het woongenot van omwonenden zo veel mogelijk te garanderen. In ons assortiment hebben we verschillende dempende ondervloeren, die niet alleen een geluiddempende, maar ook een isolerende werking hebben.

Advies ondervloeren
Wij adviseren u een ondervloer te plaatsen om uw laminaatvloer te beschermen tegen vocht, de ondergrond te egaliseren en het contact- en loopgeluid te dempen. De keuze voor een bepaalde ondervloer hangt af van de situatie, leest u dus goed de informatie door die bij de ondervloer wordt gegeven.

Vloerbedekking?
Vloerbedekking (tapijt) moet altijd verwijderd worden, ongeacht of het hoog- of laagpolig is. Vinylen- en PVC vloeren kunnen, als ze schoon, egaal en niet-verend zijn, blijven liggen.

 

Wat heb ik nog meer nodig voor mijn laminaatvloer? (plint, overgangsprofiel)

Voor de afwerking van uw vloer zijn er bijpassende plinten en overgangsprofielen beschikbaar. Overgangsprofielen kunt u bijvoorbeeld gebruiken bij uw deuren, waar een overgang is van laminaat naar laminaat (gelijke overgang) of van laminaat naar bijvoorbeeld tegels of vloerbedekking (gelijke of ongelijk overgang). Hoge plinten kunnen eventueel demontabel bevestigd worden met deuvels. Overgangsprofielen worden eenvoudig bevestigd met het draagprofiel. Voor de afwerking bij deuren (ook bij tuindeuren of schuifpui) en andere plaatsen waar geen plaats is voor een plint kan een eindprofiel worden gebruikt.

 

Wat zijn de trends op het gebied van laminaat?

Populair
Hoogglans wit en zwart zijn op dit moment zeer populair. Deze vloeren stralen luxe uit en er wordt een strakke moderne inrichting mee gecreëerd. Hoogglans wit heeft een ruimtelijk effect. Het is tegenwoordig ook veel terug te zien in moderne keukens, het is daar zelfs de meest verkochte kleur. Fabrikanten van elektronische apparatuur spelen hier ook op in.

Tijdloos
Op zoek naar iets wat tijdloos is? Zwarte en witte vloeren blijven hoe dan ook populair. Het “nieuwe wit” is een wat warmere kleur wit zoals het Antiek witte laminaat van Limited Edition of Colorado in De Wellness floor serie.

Trends
Hergebruik en duurzaamheid zetten de toon. Onmisbaar in je huis zijn daarom dit jaar de steigerhouten meubels. Deze zijn goed te combineren met een Antiek witte vloer en voorzien uw kamer van warmte met een robuuste en natuurlijke uitstraling.
Ook eikenhout laminaat is weer helemaal terug. Deze keer niet alleen in het bruin maar ook in vergrijsde tinten. Het geeft een moderne, maar ook sfeervolle look aan een ruimte.
Net zoals in de fashion industry zijn pastelkleuren in het interieur in opkomst. Deze zijn perfect te combineren met een strakke witte vloer.
Daarnaast zijn de trends voor dit jaar naturel en lichte tinten. Een vloer in lichte tinten geeft een ruimtelijk effect en straalt rust uit. Daarnaast is het gemakkelijk om deze vloeren met allerlei soorten meubels te combineren. Van lichte tot donkere meubels. Ook wanneer u volop kleur wil gebruiken in uw interieur staat dit prachtig in combinatie met een lichte vloer!

LED
LED verlichting is razend populair en niet meer weg te denken uit het interieur. Dit zien we dan ook veel terug komen in de trends van dit jaar! Wil je echt de trends volgen? Onze witte hoogglans laminaatvloer in combinatie met LED verlichting is helemaal van deze tijd!

Vintage look
De rustieke look, met verweerd hout, putjes, knoesten en barstjes blijft ook actueel. Met name het vergrijsde decor “Pinie”, dat ook in lange lengtes(238cm) te verkrijgen is, is het hedendaagse voorbeeld van deze trend. De afwerking van de toplaag van de plank met een “Real Structure” houtstructuur zorgt ervoor dat deze vloeren niet van echt te onderscheiden zijn.

 


 

Laminaat zelf leggen | Hoe werkt het?

Hoe moet ik laminaat leggen?

Voor de instructies over het leggen van laminaat, klik hier voor tekstuitleg of hier voor uitleg via afbeeldingen.

 

Gereedschappen

Voor het leggen van een laminaatvloer heeft u de volgende gereedschappen nodig: hamer, zaag, spanijzer en afstandswiggen (1 tot 10 mm). Er zijn twee manieren voor het op maat zagen van de panelen:

  • U kunt een handzaag met fijne tanden gebruiken (waarmee u aan de decorzijde zaagt);

  • U kunt een elektrische zaag met fijne tanden gebruiken waarmee u aan de onderkant van het paneel zaagt. 

 

Kan ik laminaat doorleggen (naar andere vertrekken)?

Het maximale oppervlak dat aan één stuk gelegd kan worden is 80m² (maximaal 10m x 8m). Toch raden wij u aan om bij de deuropeningen een voeg aan te brengen om te voorkomen dat hier spanning ontstaat in het laminaat. Bij de meeste laminaatvloeren op laminaat.nl zijn overgangsprofielen in hetzelfde decor beschikbaar waarmee de opening mooi kan worden afgewerkt. 

 

Kan ik laminaatvloer leggen over een reeds bestaande vloer (vb. tapijt, tegels, vinyl...)?

Vloerbedekking (tapijt) moet altijd verwijderd worden, ongeacht of het hoog- of laagpolig is. Vinyl en PVC vloeren kunnen, als ze schoon, egaal en niet-verend zijn, blijven liggen.

 

Is het mogelijk om laminaat op vloerverwarming te leggen?

Het leggen van een laminaatvloer op warmwater vloerverwarming is geen enkel probleem. U dient het opwarmschema van de fabrikant te volgen. Het oppervlak van de laminaatvloer mag niet warmer dan 27°C worden. Let erop dat u een ondervloer met een lage thermische weerstand kiest.

 

Bij welke soort laminaat heb ik het minst last van slijtage en krassen?

Hoe hoger de gebruiksklasse hoe beter het laminaat bestand is tegen slijtage, krassen en deuken. Echter, zelfs het beste laminaat kan beschadigen door zand, scherpe en zware voorwerpen. Bescherm daarom uw vloer door deurmatten te plaatsen bij de ingang, vilt te plaatsen onder stoel- en tafelpoten, en stoelen met zachte wieltjes te gebruiken.

 

Kan ik laminaat leggen in de badkamer of een andere vochtige ruimte?

Alleen laminaatvloeren op basis van PVC (Aqua-Step) zijn geschikt voor de badkamer en andere vochtige ruimtes.

 

Kan ik laminaat leggen in mijn keuken?

Een laminaatvloer is ook geschikt voor de keuken. De klikverbinding (tand- en groefverbinding) van de lamellen is geïmpregneerd om bestand te zijn tegen vocht. Tegen een ongelukje met water is laminaat daarom wel opgewassen. Water op de vloer moet echter wel direct opgedweild worden, als er langere tijd water op de vloer staat dan kan dat uiteindelijk in de naden trekken en de basisplaat doen zwellen. 

 

Hoe lang moet ik wachten vooraleer laminaatvloer te leggen op vers beton?

De ondergrond waarop een laminaatvloer wordt gelegd moet droog zijn.  Voor beton betekent dit dat er niet meer dan 2% restvocht (volgens CM-meting) aanwezig mag zijn. Een anhydriet vloer mag niet meer dan 0,5% restvocht bevatten. 

 

Kan ik een laminaatvloer op een houten ondervloer leggen?

Zolang de ondervloer stabiel en egaal is, kan een laminaatvloer op een houten ondervloer gelegd worden. Het hout mag maximaal 10% restvocht bevatten. Een eventuele ruimte onder de houten ondervloer moet voldoende geventileerd worden.

 

Wat is de beste richting om de laminaatvloer in een kamer te installeren?

De legrichting van het laminaat is afhankelijk van de lichtinval en de vorm van de ruimte. Smalle ruimtes lijken breder als het laminaat in de breedte wordt gelegd. Wilt u dat de ruimte langer lijkt, dan dient het laminaat in de lengterichting geplaatst te worden.
Laminaat kan het beste in de richting van de lichtinval gelegd worden. Ligt er in de ruimte een bestaande plankenvloer, leg dan het laminaat loodrecht ten opzichte van deze planken.

 

Kan ik zware objecten (zoals waterbedden, kleerkasten...) op mijn laminaatvloer plaatsen?

Zware objecten kunnen zonder probleem op een laminaatvloer geplaatst worden, ze laten geen drukplekken achter. Zware meubels nooit schuiven maar tillen om beschadigingen te voorkomen. 

 

Is het nodig laminaat te laten acclimatiseren?

Om eventuele problemen door krimpen en uitzetten van de laminaatvloer te voorkomen, is het noodzakelijk laminaat te laten acclimatiseren. Leg minimaal 48 uur het laminaat in ongeopende verpakking liggend in het midden van de ruimte waar het gelegd wordt.

 

Waarom laat men ruimte over rondom een laminaatvloer?

Een laminaatvloer werkt, dat wil zeggen dat de vloer uitzet en krimpt door wisselingen in de temperatuur en luchtvochtigheid van de ruimte. Daarom is het noodzakelijk om tussen de laminaatvloer en begrenzingen, zoals wanden, deurposten en verwarmingsbuizen, 1 cm ruimte open te laten. Voor afwerking van de voeg zijn plinten en overgangsprofielen in dezelfde decors als de vloeren beschikbaar. Voor het afwerken bij deuren en verwarmingsbuizen zijn er resp. eindprofielen en rozetten.  

 

Wat heb ik nodig om een laminaatvloer te leggen?

Raadpleeg voor een opsomming van de gereedschappen die nodig zijn voor het leggen van een laminaatvloer de leginstructies. Wat betreft accessoires is een passende ondervloer voor geluiddemping en vochtisolatie noodzakelijk. Bij het leggen zijn afstandshouders voor het fixeren van de afstand tussen het laminaat en de wand tijdens het leggen onmisbaar. Eventueel kan een spanijzer gemakkelijk zijn voor het leggen van het laatste stuk van de rij en de laatste rij van een ruimte.

Voor de afwerking zijn er bijpassende plinten en overgangsprofielen, voor bijvoorbeeld deuren waar een overgang is van laminaat naar laminaat (gelijke overgang) of van laminaat naar een andersoortige vloerbedekking (gelijke of ongelijk overgang). Hoge plinten kunnen eventueel demontabel bevestigd worden metdeuvels. Overgangsprofielen worden eenvoudig bevestigd met het draagprofiel. Voor de afwerking bij deuren (ook bij tuindeuren of schuifpui) en andere plaatsen waar geen plaats is voor een plint kan een eindprofielworden gebruikt.