Welk type laminaat in welke situatie

 

MDF en HDF

Er zijn over het algemeen twee verschillende types laminaat. MDF ofwel “Medium Density Fiberboard” en HDF “High Density Fiberboard”. De goedkopere laminaat vloeren zijn meestal MDF vloeren. Bij MDF zijn de houtsnippers, die gebruikt zijn om de plank te maken tot gemiddelde dichtheid geperst, waardoor een redelijk stevige laminaat planken ontstaan. MDF vloeren worden door hun lage kwaliteit vaak voor zeer lage prijzen verkocht bij bouwmarkten en bijvoorbeelde de Ikea. 

Bij HDF zijn de houtsnippers, die gebruikt worden voor het persen van de laminaat planken tot een hoge dichtheid, samengeperst waardoor een harder materiaal ontstaat. De HDF planken zijn daardoor ook minder gevoelig voor luchtvochtigheid en zetten de planken bij temperatuurverschillen nauwelijks uit. Door het harde oppervlak zijn de HDF laminaatvloeren vrijwel overal te gebruiken en blijft een HDF laminaatvloer over het algemeen langer mooi dan een vloer van MDF. Alle laminaatvloeren die u op onze website laminaat.nl kunt vinden, zijn van HDF.

 

HDF hoogglansvloer met ELESGO toplaag
 

 


 

Laminaat v4 groef houtdecor

 

Laminaat vloer met (decor)print

Door de nieuwe hedendaagse printtechnieken is het voor fabrikanten mogelijk om laminaat te produceeren met verschillende prints. Bijna alles is mogelijk: Van levensecht natuursteen decor tot een print met voelbare houtnerf. Er bestaan nog veel meer soorten prints en decors die het laminaat op natuurlijke materialen laten lijken. Wanneer u van plan bent een laminaatvloer te kopen, bepaal dan eerst wat voor soort print/decor u mooi vindt. Heeft u op onze website laminaat gezien en weet u niet zeker of het bij uw interieur past? Vraag dan een staal van het decor aan bij de webwinkel zodat u zeker weet wat u bestelt. Laminaat.nl is één van de weinige web shops die deze mogelijkheid aanbiedt.

Kleur van het laminaat

Los van wat voor print of decor u kiest heeft u vrijwel altijd keuze uit verschillende kleuren. Het is verstandig om met de kleur van de laminaatvloer rekening te houden met de rest van uw interieur dat in de te beleggen ruimte staat. Bedenk ook wat voor sfeer u wilt creëren, zo zorgt een witte vloer voor een frisse moderne look die uw kamer groter doet lijken, terwijl hout bruintint een warme en natuurlijke sfeer geeft.

Wel of geen V-groef (V2, V4, V5) of mini v-groef 

Laminaat is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen; Vlak laminaat zonder groef en laminaat met V-groef. Er zijn veel verschillende typen V-groef laminaat. zo kunt u kiezen voor V2, V4, V5 en van sommige merken zelfs een mini V-groef. Bij V-groef laminaatvloeren ziet u dat de vloer uit meerdere planken bestaat. Dit geef een natuurlijkere uitstraling. Bij een normale V-groef (V2) hebben de planken alleen een groef aan de lange zijde van de planken waardoor het gevoel van hele lange planken ontstaat. Bij V4 v-groef hebben de planken een groef aan zowel de lange zijde als de korte zijde van de plank. Hierdoor ziet u iedere individuele plank. V5 laminaatvloeren hebben een groef aan alle zijden en een groef over het midden van de plank waardoor een tegeleffect ontstaat. V-groef laminaat vloeren zijn enorm populair.

 

 

 

 

Dikte van het laminaat

De dikte van de laminaat planken is bepalend voor de levensduur, maar heeft ook betrekking met de isolatie waarde van de vloer. Doorgaans zijn laminaat vloeren tussen de 6 en 12 millimeter dik. Wanneer u zware meubelen op het laminaat wilt zetten, kunt u het best kiezen voor laminaat van minimaal 7mm dik. Ook wanneer u een vloer heeft die niet helemaal recht is, is een dikkere vloer aanbevolen (>7mm). Bij dunnere planken, betekent het vaak dat deze ook beschikken over een kwetsbare klikverbinding. Bij veel speling in de vloer, zal de klikverbinding na enige tijd afbreken. 

Kwaliteitsklassen van laminaat

Er zijn verschillende factoren die de kwaliteit van het laminaat bepalen. Dit kwaliteitsverschil heeft een direct effect op de prijs. Eén van de factoren is gebruiksklasse, deze laat zien hoe stevig de toplaag is. Hoe steviger de toplaag hoe intensiever de vloer kan worden gebruikt. In veel gevallen geldt tevens; hoe hoger de gebruiksklasse hoe duurder het laminaat. Hier ziet u de verschillende klasses.

Residentieel (huishoudelijk) gebruik:

 

Commercieel gebruik

AC1 Klasse 21 Licht gebruik
AC2 Klasse 22 Normaal of matig gebruik
AC3 Klasse 23 Intensief gebruik

 

AC3 Klasse 31 Licht commercieel gebruik
AC4 Klasse 32 Normaal commercieel gebruik
AC5 Klasse 33 Intensief commercieel gebruik
AC6 Klasse 34 Zeer intensief commercieel gebruik

 

Wij raden u te allen tijde aan om een vloer te kiezen met tenminste een AC3 klasse. Mocht u zeer tijdelijk een woning betrekken, dan kan een AC2 vloer voordelig zijn. Wat echter uit de praktijk blijkt, is dat een vloer na het verhuren van de woning, vaak wordt overgekocht door de nieuwe bewoners. AC4 Klasse 32 is het beste voor zwaar gebruik. Voor een woonkamervloer waarover regelmatig wordt gelopen, kan het beste worden gekozen voor AC3 Klasse 23/32 of hoger dit garendeert dat u lang van uw laminaat vloer kan genieten.

Laminaat dikte
 

 

 

Laminaat vloer merken/labels

Merken of private labels?

In Nederland zijn veel merken laminaat beschikbaar. Natuurlijk de grote merken als Quick-step, Beautifloor en Villeroy & Boch laminaat, maar ook veel private labels. De kwaliteit is doorgaans zeer vergelijkbaar, omdat al het laminaat uit dezelfde fabrieken komt. Sommige mensen hebben een voorkeur voor een bepaald merk of label, vaak door ervaring, maar dat u een merk niet kent, wilt niet zeggen dat het geen kwalitatieve laminaatvloer is. Als u een merk niet kent ga dan even op zoek op internet naar een referentie, of bel de verkopende partij en vraag in welke land het gefabriceerd wordt. 

Goedkoop of duur laminaat

Door het grote aanbod in laminaat soorten in Nederland zijn er ook diverse prijsklassen. Er is niet echt een regel die bepaald of u beter duur of goedkoop laminaat kunt kiezen. Sommige dure laminaat soorten zijn kwalitatief niet zo zeer beter dan goedkope laminaat vloeren. Terwijl sommige goedkope laminaatvloeren zo slecht zijn dat u ze beter links kunt laten liggen. Een goede keuze kunt u maken door te kijken naar dikte en kwaliteitsklasse van de laminaat vloer. De garantie die u krijgt bij een vloer wilt vaak ook wel wat zeggen over de kwaliteit.

U zou ook moeten bedenken hoe lang u denkt de vloer te willen gebruiken. Indien u een laminaat vloer voor meerdere jaren wilt laten liggen kunt u beter voor betere kwaliteit. Zo heeft u in ieder geval zekerheid dat uw laminaatvloer er mooi en strak bij blijft liggen. Tot slot heeft de type print en de hoeveelheid detail van de print ook een direct effect op de prijs. Zo zijn de laminaat vloeren met voelbare houtnerf print duurder vaak duurder om te produceren dan een niet voelbare houtnerf. Dit ziet u in de meeste gevallen terug aan het prijskaartje.

Laminaat kiezen

Wanneer u laminaat wilt gaan kopen is het van belang dat u eerst goed oriënteert, zodat u een goede keuze kunt maken. Bekijk eerst eens welke kleuren en decors mooi tot hun recht komen met uw bestaande interieur en bekijk meerdere merken laminaat. U kunt daarnaast eens bij een specialist gaan kijken voor een beter beeldvorming.

Tegenwoordig kunt u ook eenvoudig online bestellen. Dit is meestal goedkoper dan bij de specialist om dat een online winkels meestal minder marge rekenen. Zorg er alleen wel voor dat u uw laminaatvloer koopt bij een betrouwbare aanbieder. Daarnaast zou ik u willen adviseren altijd een proefstuk (staal) aan te vragen van de vloer die u mooi vindt. Het aanzicht van laminaat op foto’s ziet er namelijk niet altijd hetzelfde dan wanneer u de laminaat vloer in uw kamer heeft liggen. Dit kan komen door niet accurate fotografie maar ook door het gegeven dat ieder merk beeldscherm de kleuren net anders weer geeft.