Slim verbouwen door uw groter te doen lijken

Telt het oppervlak de te verbouwen ruimte niet zoveel vierkante meters? Met deze handige tips kunt u het er toch ruimtelijk uit laten zien. De grootte van de te verbouwen ruimte kunt u niet altijd kiezen, de inrichting echter wel.  Met deze tien praktische tips kunt u uw ruimtes groter laten lijken. 

 

 

Tip 1: Maak gebruik van lichte kleuren 

Stel uzelf voor dat u in een donkere kamer staat. U zult merken dat dit al snel klein en benauwd aanvoelt. Een lichte ruimte daarentegen voelt juist heerlijk ruimtelijk en fris aan.  Bekleed de muren dus in een mooie wittint of  lichte tinten. Houd ook bij het kiezen van uw  vloer rekening met de kleur. Door gebruik te maken van mooi lichtgekleurd laminaat of pvc  vloer creëert u optisch meer ruimte.

Tip 2: Maak gebruik van koele kleuren

De voorkeur van veel mensen gaat uit naar warme kleuren in huis. Want warm staat gezellig en aangekleed. Deze warme kleuren laten uw huis echter ook kleiner lijken. Koele tinten hebben het tegenovergestelde effect: ze maken uw ruimte optisch groter. Blauwig, groenig en blauwpaarsachtig zijn goede opties. Of wat dacht u van een lichte grijstint of whitewash?

Tip 3: Let op met contrasten

Houdt u van kleur in huis? Kleuren geven uw huis een frisse en levendige sfeer, maar kijk er wel voor uit dat u niet te veel verschillende kleuren gebruikt. Contrasterende kleuren laten uw ruimte namelijk druk en kleiner lijken. Wanneer u dus een laminaat vloer legt met een lichte hout structuur en deze combineert het donkere kastjes van kersenhout creëren een groot contrast. U kunt dan beter meerdere tinten van dezelfde kleur gebruiken. Hiermee creëert u ruimte en tegelijkertijd zorgt dit ervoor dat uw interieur niet te druk oogt.

 

Tip 4: Meubels in dezelfde tinten als uw muren

Heeft u gekozen voor een lichte kleur muren in koele tinten? Het mooie ruimtelijke effect dat u hiermee creëert, valt voor een deel weg als je de ruimte vol zet met meubels. Dit kunt u voorkomen door meubels in dezelfde tint als je muren te kiezen. Op deze manier vormt het één geheel waarbij uw meubels als het ware versmelten met uw muren. Houd hier vooral bij uw grotere meubelstukken rekening mee. Ook bij het kiezen van uw gordijnen, kan je het beste gaan voor een kleur die aansluit bij uw muren. Uw interieur wordt een mooi en ruimtelijk geheel wanneer u zo min mogelijk visuele barrières te creëren.

 

Kleuren waaier
 

 

 

Licht van buiten in kamer

 

Tip 5: Laat licht binnen

De beste manier om een kamer ruimtelijk aan te laten voelen is veel licht. Licht is onmisbaar als u uw ruimte groter wil laten lijken. Laat zoveel mogelijk daglicht binnen en kies voor voldoende lampen op de juiste plekken. Ga bij het zoeken naar juiste plekken voor verlichting op zoek naar de donkere hoekjes. Deze donkere stukjes kamer vallen als het ware weg, waardoor de kamer kleiner oogt. Door juist deze donkere hoeken extra te verlichten, lijkt uw kamer meteen een stuk groter.

Tip 6: Benut de hoogte

Komt u ruimte tekort? Probeer dan de hoogte te benutten. Kies niet voor een dressoir of andere lage kasten, maar ga voor een hoge kast. Bij het kopen van een kledingkast kan je bijvoorbeeld voor een kast kiezen die tot het plafond komt.

Tip 7: Grote meubels tegen de muur

Grotere meubelstukken zoals kasten en banken, kunt u het beste tegen de muur plaatsen. Door een bank bijvoorbeeld midden in de woonkamer te zetten, lijkt de ruimte namelijk een stuk kleiner. Probeer daarom zoveel mogelijk open ruimte te houden in het midden van uw kamer.

Tip 8: Gebruik van plinten

Plinten kunnen uw vloer enorm veel effecten geven. Kiest u voor een plakplint in de zelfde kleur als de vloer dan voegt dit weinig toe aan het beeld van de ruimte. Kiest u echter voor een profielplint lijkt de vloer direct groter te zijn. Of probeer eens een plint die net één tint donkerder is dan uw vloer. 

 

 

 

 

 

Tip 9: Vloerverwarming

Radiatoren nemen onnodig ruimte in beslag. Vloerverwarming is daarom een betere keuze. Hiermee verliest u geen ruimte en het is ook nog eens erg comfortabel. Vroeger was het erg lastig om een vloerverwarming aan te leggen. Tegenwoordig is het redelijk eenvoudig en is er nauwelijks tot geen sloopwerk nodig. Door gebruik te maken van electrische vloerverwarming. Let wel op dat niet alle type vloeren geschikt zijn voor vloerverwarming.

Tip 10: Kijk uit met patronen

Patronen staan leuk en gezellig, maar ze komen niet goed van pas als u uw ruimte groter wil laten lijken. Vooral drukke patronen vormen hier een risico. Kies gordijnen en wand en plafondpanelen in één kleur. Vindt u dat wat te saai? Kies dan bijvoorbeeld voor wandpaneel met een mooie structuur erin of een 3d wandpaneel.

Tip 11: Uw ruimte hoger laten lijken

Oude herenhuizen zijn vaak smal, maar zijn toch ruimtelijk door hun hoge plafonds. Dit effect van een hoog plafond kunt u zelf natuurlijk ook nabootsen. Bekleed uw plafond hiervoor met plafondplaten in een lichte kleur. Zorg ervoor dat uw plafondplaten altijd lichter zijn dan uw muren.

Tip 12: Uw ruimte dieper laten lijken

Door op de juiste manier met kleuren te spelen, kan je de vorm van je ruimte compleet veranderen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om diepte te creëren in een vierkante kamer. Deze illusie kunt u creëren door twee tegenover elkaar liggende muren dezelfde kleur te geven, die net iets donkerder is dan de overige twee muren. Kies hiervoor een kleur die enkele tinten donkerder is. Pas hierbij echter op bij donkere kleuren, want hierdoor zal de totale kamer direct een stuk kleiner lijken.

 

Warme kamer door kleur
 

 Tot slot

Natuurlijk zijn er altijd nog meer manieren om uw ruimte groter te doen lijken in specifieke sitauties. Maar de bovenstaande 12 tips zijn gemakkelijke hints die te gebruiken zijn voor vrijwel iedere situatie. 

Bent u op dit moment aan het verbouwen en komt u er niet uit welke vloer of wand u wilt? Laminaat.nl heeft een handige tool die het makkelijk voor u maakt. U geeft aan wat voor iets uw voorkeur heeft en wij van Laminaat.nl sturen u 3 stalen op die voldoen aan uw keuze. Wel zo gemakkelijk! Probeer het nu;

Persoonlijk advies vloeren

Persoonlijk advies wand en plafond