Alle laminaat-, parket en pvc-vloeren zijn geschikt voor vloerverwarming. Bij de aankoop van een vloer moet u rekening houden met een aantal zaken. Vooral veel nieuwbouwwoningen zijn voorzien van een vloerverwarming op de beganegrond. Op een moment dat u een te dikke vloer en ondervloer koopt, kan het lang duren voordat de warmte van deze vloerverwarming de ruimte heeft bereikt. Hoe u zelf kunt uitrekenen welke combinatie het zuinigste is, is zeer eenvoudig, het heeft namelijk met de R-waarde te maken. 

R-waarde

De R-waarde vertegenwoordigd de warmtedoorlaatbaarheid van een product. Hoe dikker de vloer, hoe hoger de R-waarde en hoe hogere het warmtegeleidingscoëfficiënt, hoe lager de R-waarde. 

Wilt u een goede warmteoverdracht garanderen, dan moet u bij de hoofdverwarming rekening houden met een maximale R-waarde van 0,13 m² K/W. Dient de ondervloer als bijverwarming, dan mag dit 0,17 m².K/W.

Een leverancier kan een veel gevallen aangeven wat de R-waarde is van een vloer en ondervloer. Is dit niet duidelijk, dan kunt u de volgende richtlijnen aanhouden:

8mm HDF (laminaat) ligt tussen de 0,048 en 0,070 m².K/W.

PVC clicklaminaat ligt rond de 0,04 m².K/W. 

Lamelparket is veelal een stuk dikker met in ons assortiment 15mm. De warmtedoorlaatbaarheid is zeer laag. Reken ongeveer 0,15 m².K/W. Dit houdt in dat we het gebruik van lamelparket op vloerverwarming met als doel te doenen als hoofdverwarming, afraden. 

 

Mocht u nog advies nodig hebben, ten behoeve van de keuze hierin? Neemt u dan gerust contact met onze helpdesk op.