Wat zijn wand- en plafondpanelen?

Wand- en plafondpanelen zijn MDF of PVC platen die ommanteld zijn met duurzaam en afwasbaar folie. De panelen zijn volledig afgewerkt, na het plaatsen is er geen schilder of stucwerk meer nodig. U bespaart dus veel kosten en werk in vergelijking met bijvoorbeeld gipsplaten.  

 

Hoe monteer ik de wand- en plafondpanelen?

Wand- en plafondpanelen zijn ontwikkeld voor de Doe-Het-Zelver en daarom gemakkelijk zelf te plaatsen. De panelen hebben een tand- en groefverbinding en de meesten worden op een raamwerk van latten bevestigd. Pan O’quick en PVC panelen kunnen ook zonder raamwerk bevestigd worden op een vlakke ondergrond. Diverse series worden bevestigd met clips die het werken van de panelen toe laten (klik hier voor de instructies), andere series worden bevestigd met nagels en nieten (klik hier voor de instructies) of kunnen worden gelijmd (alleen de Waterproof panelen, klik hier voor de instructies).

 

Wat is Fit-Fix?

Diverse series wand- en plafondpanelen zijn uitgevoerd met Fit-fix®, het snelle montagesysteem. Panelen met Fit-fix® hebben een gepatenteerde sluitstrip die het paneel op zijn plaats houdt tijdens de montage. Daardoor kan één persoon de wand of het plafond plaatsen zonder hulpmiddelen. Na het in elkaar klikken van de panelen zijn beide handen vrij voor het bevestigen van de clips. De plaatsing van deze panelen is dan ook ca. 50% sneller dan de panelen zonder Fit Fix®. De sluitstrip dicht ook de voeg in lengte af en houdt daarmee vocht tegen.

 

Kunnen de panelen doorgelegd worden aan de kopse kant?

Veel panelen hebben een vierzijdige tand- en groefverbinding (Divine, Avanti (Exclusive), Master range, Pan O’quick, Rapid Fix en de Waterproof tegelpanelen) en kunnen daarom eenvoudig en mooi doorgelegd worden. De Pan O’Flair panelen hebben een clickverbinding aan de kopse kant waardoor de koppen dichtgetrokken worden. Swingline panelen hebben een liplas verbinding aan de koppen. Waterproof panelen kunnen verlengd worden door gebruik van het verbindingsprofiel.

 

Hoe onderhoud ik de panelen?

De panelen hebben weinig onderhoud nodig, het oppervlak is duurzaam en afwasbaar. Indien nodig kan het oppervlak worden afgenomen met een vochtige doek met evt. niet agressieve schoonmaakmiddelen. Vermijd schurende of gechloreerde bijtende middelen.

 

Hoeveel panelen heb ik nodig?

Het aantal pakken dat u nodig heeft bepaalt u als volgt:
1. Bepaal eerst de oppervlakte van de wand of het plafond waar u de wand- en plafondpanelen wil gaan plaatsen: Oppervlakte = lengte x breedte (B.v.: 5 m lengte x 3 m breedte = 15 m2).
2. Deel de totale oppervlakte door de pakinhoud, dan weet u hoeveel pakken u nodig heeft (B.v.: oppervlakte 15 m2: pakinhoud 2,18 m2 = 6,9 pakken). 
3. Tel daar ongeveer 5% bij. De pakinhoud is de bruto afmeting. Door de tand- en groefverbinding is de netto afmeting iets kleiner (B.v.: 6,9 pakken + 5% van 6,9 pakken = ongeveer 8 pakken). Denk bij ruimtes met veel hoeken en/of buizen aan extra zaagafval!
Voor de afwerking van uw wand of plafond is lijstwerk beschikbaar. Het lijstwerk is 2,60 meter lang.

 

Hoeveel clips heb ik nodig?

In onderstaand schema kunt u zien hoeveel en welke clips u nodig heeft voor het plaatsen van uw plafond of wand.

Wand- en plafondpanelen

Systeem

Groef

Basis

Clips

Afmeting

Aantal clips 
per pak

Divine

Vierzijdige tand- en groef

0 mm

afgerond

8 mm MDF

Cle 2mm

130 x 20,3 cm

32

Swingline

Tweezijdige tand- en groef

10 mm

afgerond

8 mm MDF

Cle 2mm

260 x 16,8 cm

56

260 x 20 cm

48

Pan O’Flair

Tweezijdige tand- en groef 
+ Fit Fix

0 mm

afgerond

10 mm MDF

Cle 3mm

260 x 24,6 cm

40

Avanti

Vierzijdige tand- en groef 
+ Fit Fix

0 mm

afgerond

10 mm MDF

Cle 3mm

119 x 16,8 cm

18

260 x 16,8 cm

48

130 x 25,4 cm

24

260 x 25.4 cm

40

420 x 25,4 cm

42

Avanti Exclusive

Vierzijdige tand- en groef 
+ Fit Fix

0 mm

Mini V-groef

10 mm MDF

Cle 3mm

130 x 25,0 cm

24

Avanti Aqua

Vierzijdige tand- en groef 
+ Fit Fix

0 mm

Mini V-groef

10 mm MDF

Cle 3mm

119,8 x 20,3 cm

32

Master range

Vierzijdige tand- en groef 
+ Fit Fix

naadloos

10 mm MDF

Cle 3mm

260 x 25 cm

40

Pan O’quick / Rapid Fix

Vierzijdige tand- en groef

0 mm
lichte afronding

 

Bevestiging met nagels of nieten

 

Waterproof PVC panelen

Diverse

Diverse

 

Bevestiging met nagels, nieten of lijmen

 

 

 

Is het nodig om de panelen te laten acclimatiseren?

Vóór het plaatsen moeten de panelen in de verpakking tenminste 48 uur plat gelegd worden in de ruimte (min. 50cm van de wand) waar ze geplaatst worden om aan te passen aan de omstandigheden van de ruimte.

 

Waarom moet je ruimte rondom het plafond of de wand open laten?

Een wand- en plafondpaneel werkt, dat wil zeggen dat het paneel uitzet en krimpt door wisselingen in de temperatuur en luchtvochtigheid van de ruimte. Daarom is het noodzakelijk om tussen de panelen en begrenzingen, zoals vloeren, wanden, plafonds en verwarmingsbuizen, 15 mm ruimte open te laten. In ruimtes met een hoge luchtvochtigheid, bijvoorbeeld in nieuwbouw, kunnen de panelen tot 0,8% uitzetten. Voor afwerking van de voeg zijn diverse lijsten in dezelfde decors als de wand- en plafondpanelen beschikbaar.

 

Wat is het verschil tussen de diverse series?

De voornaamste verschillen tussen de diverse series zijn de volgende eigenschappen:

  • Verbinding tussen de panelen: de aansluiting van de panelen levert een verschillend beeld op van uw wand en plafond. Zo zijn er naadloze panelen (Master range), met een mini-V verbinding (Avanti Exclusive’, Rapid Fix), lichte afronding (Pan O’quick), afgerond (Avanti, Divine, Pan O’Flair) en met een 10 mm groef tussen de panelen (Swingline) . Ook de Waterproof PVC panelen zijn er met U-groef, V-groef, Micro-V-groef, naadloos of met tegeleffect.
  • Manier van monteren: sommige panelen worden met clips gemonteerd (Swingline, Divine, Avanti (Exclusive), Pan O’Flair, Master range), andere kunnen met nagels en nieten bevestigd worden (Pan O’quick, Rapid Fix, Waterproof) of worden gelijmd (Waterproof).
  • Oppervlak: de meeste panelen hebben een decorfolie oppervlak. Daarnaast zijn er panelen met een Elesgo® laminaatoppervlak (Pan O’Flair serie en Avanti gelakt wit) en vinyl oppervlak (Avanti pleisterstructuur).

 

Kan ik wand- en plafondpanelen in de badkamer of een andere vochtige ruimte plaatsen?

Alle panelen zijn vochtbestending en kunnen overal in huis worden geplaatst: woonkamer, hal, slaapkamer, keuken en badkamer. Verschillende series zijn speciaal ontworpen voor de badkamer en zijn daarom meer geschikt voor deze toepassing. Avanti Aqua panelen hebben een basis van waterproof MDF en zijn tweezijdig ommanteld. Hierdoor is het product nog beter bestand tegen vochtige omstandigheden. Alle panelen op basis van PVC zijn waterproof en dus zeer geschikt voor de badkamer.
Goede ventilatie is in badkamers is altijd noodzakelijk. Stilstaand vocht moet vermeden worden. MDF panelen mogen niet blootgesteld aan opspattend water en kunnen dus niet bijvoorbeeld in een douche geplaatst worden. Waterproof panelen kunnen wel toegepast worden in de douche wanneer bij de montage een druppel siliconekit in de tand- en groefverbinding wordt aangebracht.

 

Kan ik ook verlichting inbouwen in de panelen?

Ja, de panelen zijn geschikt voor inbouwverlichting. Zorg voor wel voor voldoende (ventilatie)ruimte tussen het originele en het verlaagde plafond.  Ook de transformator geeft warmte af.  Plaats deze dus niet direct op de bovenzijde van het plafond.

 

Wat is de maximale temperatuur die de panelen kunnen weerstaan?

De folie van MDF wand- en plafondpanelen wordt met een smeltklever aangebracht.  Bij langdurige blootstelling aan een temperatuur hoger dan 110°C kan de lijm opnieuw vloeibaar worden met als resultaat dat de folie loslaat. De panelen daarom niet langdurig aan temperaturen hoger dan 110°C

blootstellen (denk aan verwarmingen etc.). De panelen niet aan directe zonnestralen achter glas blootstellen, daar anders het gevaar van brandglaseffect bestaat.
PVC panelen mogen niet aan temperaturen boven 60°C worden blootgesteld.

 

Kunnen de panelen ook buiten geplaatst worden?

De panelen op basis van MDF en de meeste PVC panelen zijn niet geschikt om buiten geplaatst te worden. Voor het plaatsen van panelen onder een (terras)overkapping of carport kunt u het beste de Outdoor Carport panelen gebruiken. Klik hier voor meer informatie.

 

Zijn wand- en plafondpanelen over te schilderen?

Nee, de wand- en plafondpanelen zijn niet geschikt om over te schilderen.

 

Kan ik zware objecten ophangen aan een wand of plafond bekleedt met panelen?

Het is niet aan te raden om zware objecten aan de panelen te hangen. Zware objecten zoals lampen, boekenplanken etc. moeten vastgezet worden in de onderliggende wand of plafond en niet enkel in de panelen.

 

Wat is de beste richting om de wand- en plafondpanelen in een kamer te installeren?

De panelen worden bij voorkeur parallel aan het binnenkomende natuurlijke licht geplaatst. De plaatsing kan echter ook in dienst staan van de vorm van de kamer. Smalle kamers lijken bijvoorbeeld breder door het plaatsen van de panelen in de breedte richting.